Tips bij het aanplanten van een nieuwe border

Tips bij het aanplanten van een nieuwe border

September brengt niet alleen verandering in de lucht, maar ook in de tuin. De zomer loopt op zijn einde, maar de grond is nog warm en het vochtgehalte stijgt, wat dit het perfecte moment maakt om een nieuwe border of gazon aan te leggen. Je wilt je tuin nog een laatste dosis kleur en leven geven voordat de winter arriveert. Hier zijn enkele tips om je te helpen een prachtige nieuwe border te creëren.

  1. De voorbereiding

Begin met een schone lei. Maak de grond los en verwijder al het onkruid en plantresten uit het gebied waar je je nieuwe border wilt hebben en werk wat bodemverbeteraar door de 10cm toplaag. Hiervoor kun je groencompost en organische bemesting gebruiken. Een gezonde start is het halve werk voor de welvaart van je planten.

  1. De timing

Kies het juiste moment om je nieuwe border te planten. Het liefste doe je dit op een bewolkte dag of wanneer de border in de schaduw ligt. Dit helpt om de stress voor de planten te verminderen, aangezien direct zonlicht kan zorgen voor uitdroging tijdens het aanplanten. Het is ook fijn als de grond een beetje vochtig is. Dit zal het wortelen makkelijker maken.

  1. De perfecte opstelling

Voordat je begint met graven, is het slim om de planten neer te zetten zoals je ze uiteindelijk wilt planten. Bekijk het geheel kritisch. Tevreden? Dan ben je klaar om te beginnen met planten!

  1. Ruime plantgaten en diepe wortels

Als je een gat graaft, zorg er dan voor dat het ruim genoeg is voor de wortels van de plant. Haal de plant voorzichtig uit de pot en maak de wortels een beetje los. Plaats de plant in het gat, vul het aan met aarde en druk het stevig aan. Let erop dat je de plant echt diep genoeg plant. Het is beter om iets te diep te planten dan te ondiep, omdat planten met hun “nek” boven de grond kwetsbaar zijn voor vorstschade en uitdroging.

Geef tot slot goed water! Voor je het weet, geniet je van een prachtige en kleurrijke tuin die het hele jaar door plezier biedt 🌼🍂🌱

 

Deze post delen:

Facebook