Geef je tuin een boost met kalk!

Geef je tuin een boost met kalk!

Bodemgezondheid is een essentieel aspect van een goed functionerende tuin. Het toevoegen van kalk aan de bodem wordt vaak aanbevolen voor het verbeteren van de bodemkwaliteit, maar waarom? We leggen het je uit!

Kalk is een veelgebruikte bodemverbeteraar die voornamelijk bestaat uit calciumcarbonaat (CaCO₃), hoewel er ook varianten zijn die andere minerale stoffen bevatten, zoals magnesium (bijvoorbeeld dolomietkalk).

Kalk wordt vaak gebruikt om de zuurgraad (pH) van de aarde te verhogen (of ‘neutraliseren’), wat essentieel is voor de gezondheid van planten en het bodemleven. De meeste bomen en genieten profiteren het meest van een neutrale zuurgraad (pH) van 7. Veel bodems, vooral in natte gebieden, hebben een lage pH, wat betekent dat ze zuur zijn. Een te lage pH kan ervoor zorgen dat belangrijke voedingsstoffen, zoals fosfor, magnesium en kalium, onoplosbaar kunnen worden, waardoor ze niet goed bereikbaar zijn voor grondwortels. Kalk heeft de eigenschap om deeltje in de bodem te ‘flocculeren’, wat betekent dat het helpt om kleine deeltjes samen te voegen. Dit, in samenwerking met de wormen en andere bodemorganismen die actiever worden van de kalk, maakt dat de bodem luchtiger en beter water en lucht kan doorlaten. Dit zorgt er ook voor dat de bodem gemakkelijker kan worden bewerkt. In kleigronden kan kalk helpen om de waterverdeling te verbeteren, waardoor de bodem beter in staat is om water vast te houden zonder dat het snel wegspoelt. Tot slot is kalk ook een goede voedingsstof voor de planten zelf, waar het bijdraagt aan een gezonde wortelontwikkeling en het verstevigen van de celwanden van het groen. Hierdoor zijn planten weerbaarder tegen droogte en plagen.

Hoe en wanneer voeg je kalk toe aan je bodem?

Het is belangrijk om kalk op het juiste moment en in de juiste hoeveelheden toe te voegen. De beste tijd om kalk toe te voegen is vaak in de herfst of het vroege voorjaar (denk aan januari en februari), wanneer de bodem niet bevroren is en het kalk de tijd heeft om te reageren met de bodemvochtigheid. Voordat je kalk toevoegt, is het raadzaam om een bodemtest te doen om de pH en de specifieke behoeften van je grond te bepalen. Dit zorgt ervoor dat je de juiste hoeveelheid kalk toevoegt en voorkomt overbemesting.

Kalk kan het beste gelijkmatig over de bodem worden verspreid en vervolgens worden ingewerkt in de bovenste laag van de grond. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling en bevordert de reactie van de kalk met de bodem.

Let op! Voeg geen kalk toe aan zuurminnende planten. Deze planten doen het namelijk het beste bij een zure grond met een pH-waarde van tussen de 4,5 en 6. Onder andere rhododendron, azalea en diverse heideplanten behoren tot de zuurminnende planten. Ga zelf goed na welke grond jouw planten nodig hebben!

Onze januari maandaanbieding!

Probeer het nu zelf! Profiteer nu van onze speciale korting op onze 25 kg zakken zeewierkalk korrel: nu voor maar €17,45 per stuk!

Deze post delen:

Facebook